NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 

  Početna arrow ZANIMLJIVOSTI arrow TEKSTOVI arrow Kratak opis reciklaže ili bitucementne stabilizacije na putevima /graÄ‘evinarstvo/
Kratak opis reciklaže ili bitucementne stabilizacije na putevima /graÄ‘evinarstvo/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by Kimprodukt doo   
Thursday, 31 March 2011

Kratak opis reciklaže ili bitucementne stabilizacije na putevima

 

Stroj ili mašine (povezane u nizu jedna za drugu) imaju za zadatak da recikliraju ili stabilizuju deo puta (deonicu), zavisno od projektantnog zadatka.
Ista radi tako što na licu mesta sama pomoću noževa i nosača na kojima se oni nalaze ubacuje u specijalno pripremljen bubanj, količinu materijala (zavisno od debljine koja se radi), a mogućnost je od 20-30 cm. Na licu mesta se dodaje unapred programirana količina penušavog bitumena ili bitumen 60, cementne emulzije i voda.
Tako obraÄ‘enu masu materijala odmah vraća nazad na put i peglom koja se nalazi na zadnjem delu stroja automatski širi i ravna tu preraÄ‘enu masu. Zbog velike količine mase koja treba da se sabije, koriste se isključivo teški valjci tipa HD 120 koji poseduju vibraciju, kao i valjak guma-guma, koji ima zadatak da površinski sloj dodatno još sabije i izravna.
Kada se ovaj postupak radi isključivo sa novim količinama agregata, proces se naziva bitucementna stabilizacija.

RECIKLAŽA: Kada se na stari asfaltni sloj dodaju manje količine kamena (može, a i ne mora, zavisi od zahteva projektanta koliko želi da ojača nosivost puta). Ona melje stari deo posteljice, dotrajali asfalt i novu količinu agregata, a proces dodavanja bitumena 60 ili penušavog bitumena i cementne emulzije, po istom je principu kao kod prethodno opisane situacije. Isto tako zavisno od projektantskih zadataka ima mogućnost recikliranja i do 20 cm samog asfalta zahvatajući takoÄ‘e i deo posteljice.
 
 
Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

One man's meat is another man's poison.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OÄŒLAÅ IVAÄŒA

.
 
Ko sve dobro razmisli, neće pogrešiti.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik