NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 









  Početna arrow ZANIMLJIVOSTI arrow TEKSTOVI arrow Zvezda Vuka Isakoviča /književnost/
Zvezda Vuka Isakoviča /književnost/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 13
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by NSboy   
Monday, 03 May 2010

Zvezda Vuka Isakoviča

iz romana Seobe Miloša Crnjanskog

 
Beskrajni, plavi krug. U njemu zvezda. 
Ove dve rečenice su po mnogim kritičarima najlepše u istoriji srpske literature. Za Vuka Isakoviča beskrajni plavi krug može da predstavlja svet, a zvezda može da bude Rusija.
Ratovanje Vuka po Evropi za strane interese i pod tuÄ‘im nareÄ‘enjima nije moglo dugo da ga zadovolji. Dok je bio mlaÄ‘i, pun energije i nemirnog duha, dok ga nije držalo mesto, Vuk je bio spreman i voljom i snagom da luta po raznim zemljama, vodeći svoje ljude i boreći se naizgled za tuÄ‘e interese, a u stvari se borio za Srbe, za njihov bolji položaj, kao i za svoj čin potpukovnika. Vuk je imao ugled kod svojih starešina i možda bi i dobio taj čin da je prešao u katoličku veru. MeÄ‘utim, njegov san i krajnji cilj bila je Rusija. Rusija je za njega bila država u kojoj bi se skrasio zajedno sa svojim narodom. Ona je bila centar pravoslavlja, tamo su bile najveće i najlepše crkve i Rusija je kao jaka vojna sila mogla da zadovolji i njegove vojničke prohteve i da tamo ostvari još zapaženiju vojnu karijeru.
Vuk Isakovič nije nastavio put svog oca trgovca, kao njegov mlaÄ‘i brat AranÄ‘el. Trgovina ga nije zanimala, već samo uzbudljiv život i dobar provod. Da bi se smirio otišao je u vojsku i pametan i ambiciozan napravio je lepu karijeru. Bio je voÄ‘a slavonsko-podunavskog puka što mu je mnogo značilo. Njega nije mogla trajnije da ispuni njegova žena Dafina kojom se oženio na nagovor brata, i vojska i ratovanje su mu pružali izgovor da ode od nje. MeÄ‘utim, svoju decu je iskreno voleo i bio je svestan da oni zapravo nemaju prave roditelje koji bi se brinuli o njima.
U vojsci, za vreme bitaka bio je sav u njima, a putujući dalje, a ne znajući ni zašto ni zbog koga, bio se predavao mislima. I uvek je tema bila Rusija. To prostranstvo i taj mir koji bi našao tamo za sebe, svoju porodicu, svoj narod, sve češÄ‡e su ga obuzimali kako je bivao stariji i umorniji. Tamo bi mogao živeti bolje i srećnije - bio je siguran u to. Kao veliki pravoslavac i Srbin nije video sebe u Austriji ili Nemačkoj, niti je mogao da ostane pod Turcima i njegova sve veća želja, njegova zvezda u tom beskrajnom sivilu koje ga je okruživalo bila je Rusija. Svoj krajnji mir tražiće i naćiće tamo.
Vremenom, sve više je shvatao da mu je život prošao izvršavajući tuÄ‘a nareÄ‘enja, u lutanju i seobama. Takav način života mu postaje besmislen, uzaludan i u njemu ne vidi svoj cilj. Ostareo, umoran, razočaran, sa prazninom u duši osetio se izgubljenim u beskrajnom krugu koji ga obavija. Jedino mu je ostala ta zvezda, jedina nada, misao o uzvišenoj Rusiji u koju će jednoga dana otići.
 
Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

A house divided against itself cannot stand.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OÄŒLAÅ IVAÄŒA









.
 
Prepoznavanje uzroka donosi prepoznavanje rezultata.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik