NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 









  Početna arrow TEKSTOVI arrow Razvoj deteta u trudnoći /info-medicina-deca/
Razvoj deteta u trudnoći /info-medicina-deca/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 11
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by SlaÄ‘ana, Zemun   
Thursday, 01 October 2009

Razvoj deteta u trudnoći


 
1. nedelja
dužina:  -
težina:  -
U ovom periodu, žena u stvari nije trudna, ali u toku prve dve nedelje ona dobija menstruaciju, ovulira i zatrudni. Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana poslednje menstruacije.

2. nedelja
dužina:  -
težina:  -
DogaÄ‘aju se promene na jajnicima žene, gde počinje sazrevanje jajne ćelije. Negde krajem 2. nedelje od početka menstruacije dolazi do prskanja folikula na jajniku tj. do ovulacije. Ovulacija je vreme najveće plodnosti žene. Jajna ćelija je sposobna za oploÄ‘enje svega nekih 4 sata od ovulacije, ali spermatozoidi mogu živeti i do nedelju dana u vratu materice i sačekati na neki način ovulaciju. Polni odnos u vreme ovulacije ne znači i obavezno trudnoću - šansa za roÄ‘enjem deteta iz odnosa u vreme ovulacije iznosi oko 35 %.

3. nedelja
dužina: 0.015 cm
težina:  -
U ovoj ranoj fazi ženine trudnoće embrion koji raste u njenom telu je veoma mali, to je u stvari grupa ćelija. OploÄ‘ena jajna ćelija (zigot) će plutajući u tečnosti jajovoda prvih nekoliko sati potpuno mirovati, a potom će krenuti njena neverovatna deoba, prvo u dve ćelije, potom u četiri, da bi u matericu došla 5 - 7 dana nakon oplodnje u grupi od 30-tak ćelija. Grupa ćelija se sada zove morula. Nakon četiri dana nastaje blastocista – grupa ćelija ispunjena tečnošÄ‡u, koja ima otprilike stotinu ćelija. 3 - 7 dana nakon oplodnje blastocist će doći u matericu, nekoliko dana kružiti, a zatim se zakačiti za zid materice.

4. nedelja
dužina: 0.1 cm
težina:  -
Iako je beba još uvek jako sićušna, mnoge se promene dešavaju u telu trudnice. Posteljica počinje da se formira. Posteljica ima veoma važnu ulogu, kako za proizvodnju hormona tako i za prenos kiseonika i hrane do bebe. Beba se transformiše u smotuljak i počinju da se razlikuju tri listića iz kojih će nastati tri različite vrste tkiva.

5. nedelja
dužina: 0.125 cm
težina:  -
Stvaranjem embrionalnih listića embrion poprima oblika štita, pa se na njemu razlikuju gornja i donja, prednja i zadnja, kao i leva i desna strana. Na leÄ‘noj strani embrionalnog štita počinje da se formira pruga od koje se stvara u početku nabor, koji se potom zatvara i pravi tzv. neuralnu cev. Iz prednjeg dela neuralne cevi će se raziviti mozak, a iz zadnjeg dela kičmena moždina. U središtu embriona počinje da se stvara ispupčenje od kojeg se formira srce koje počinje da kuca, praćeno stvaranjem krvnih vena koje urastaju na svoja mesta.

6. nedelja
dužina: 0.4 cm
težina:  -
Ovo je vreme kada se trudnoća može videti i ultrazvučnim pregledom. Embrion nastavlja sa rastom, tako da tokom ove nedelje dostiže veličinu do četiri milimetara. Način izračunavanja veličine embriona je sasvim različit od načina odreÄ‘ivanja visine dece ili odraslih. Umesto merenja od vrha glave do dna pete sada veličinu odreÄ‘ujete merenjem od temena glave do zadnjice (čak i kada mu se razviju ruke i noge, plod ih toliko savije i približi glavi da je nemoguće meriti ga na standardni način). Ovo je vrlo značajna nedelja za razvoj fetusa. Počeci kičme i glave postaju vidljivi i srce počinje da kuca. Začeci ruku i nogu već počinju da se razlikuju, a rudimentirane oči smeštene su sa strane glave. S obzirom da su unutrašnji organi i udovi u početnoj fazi svoga razvoja, embrion je vrlo osetljiv na razne droge, lekove, viruse i bakterije koji kroz posteljicu mogu da stignu do njega. Mnogi defekti ploda upravo nastaju u ovom peroidu (od 6 do 10 nedelje trudnoće). ÄŒinioci koji sada mogu da budu vrlo pogubni po dete u kasnijem periodu trudnoće mogu da budu totalno bezopasni.

7. nedelja
dužina: 1.3 cm (merena od temena do zadnjice)
težina: 0.8 g
Beba ulazi u drugi mesec razvoja i sada raste neverovatnom brzinom. Razvija se digestivni trakt, pluća, nozdrve, noge i ruke i ispupčenje za usta. Jetra, jezik i oči se formiraju kao i nokti i pupoljci zuba u desnima. Bebini nervni kanali i mišići su povezani i telo može da se pomera kada ćelije komuniciraju. Mozak jako brzo raste. Na ultrazvuku se mogu detektovati otkucaji srca.

8. nedelja
dužina: 2 cm
težina: 3 g
Razvijaju se embrionalna pluća, a pupčana vrpca i posteljica obavljaju zajedničke funkcije. Počinje se nazirati obris lica s otvorom za usta. Pojavljuju se gornja usna i uz nosnice vrh nosa. Počinje razvoj spoljnjeg uha i očnog kapka. Razvoj udova napreduje, tako da se već nedelju dana nakon stvaranja pupoljaka udova, na njima razlikuju dva dela: predeo ramena i ruke.

9. nedelja
dužina: 3.5 cm
težina: 4 g
Beba sada već poprima ljudski oblik. Kapci prekrivaju bebine oči. Mišići se razvijaju i beba pravi lagane pokrete. Nastavlja se oblikovanje ručica i nožica. Šake imaju jasno naznačene nabore za prstiće. Razvijaju se rupice na mestu gde će biti smeštena bebina kolena i članci, a i njen lakat postaje vidljiv. Moguće je detektovati bebini moždani talasi.

10. nedelja
dužina: 4 cm
težina: 5 g
Kraj ove nedelje predstavlja i kraj perioda embriona, a počinje fetalni period trudnoće. Ovo razdoblje karakteriše primetni rast fetusa. Ako postoje uroÄ‘ene mane, one će se desiti i pokazati pre 10 nedelje. TakoÄ‘e, najkritičniji period za razvoj bebe je prošao. Većina organa je već formirana, a razvijaju se i polni organi, koji se još neko vreme neće moći videti. Ultrazvučni aparat obično može da detektuje otkucaje srca bebe. Dolazi do nestanka repa. Mozak nastavlja ubrzano da se razvija: svaki minut nastane oko 250.000 novih moždanih ćelija! Ultrazvučno se mogu pratiti pokreti bebe, koji još uvek nisu voljnog karaktera.

11. nedelja
dužina: 4.5 - 6 cm
težina: 8 - 10 g
Ovo je velika nedelja za rast bebe - ona će udvostručiti svoju dužinu. Pri kraju sedmice, njena glava će biti u srazmeri sa telom. Od ove nedelje beba ulazi u aktivnu fazu: počinje da se prevrće, steže prstiće, štuca i isteže se. Ona pliva u amnionskoj tečnosti. Majka još uvek neće osetiti te pokrete, tek za mesec i po dana. Udovi se razvijaju u prave ruke i noge koje imaju lepo definisane prstiće. Nokti na rukama i nogama, takoÄ‘e, počinju da se formiraju. Testisi ili jajnici bebe su formirani ali pol neće biti moguće videti još najmanje mesec dana. U stomaku se intenzivno razvijaju creva, koja se neretko mogu videti ultrazvučno i u pupčanoj vrpci što je za ovaj period embriogeneze sasvim u redu. Creva se tokom naredne nedelje vraćaju sasvim na svoje mesto, u stomak. Razvija se mišićni sloj creva, koji potiskuje hranu kroz crevo.

12. nedelja
dužina: 6 cm
težina: 11 g
Nastavlja se oblikovanje lica koje je sve više nalik ljudskom licu. Razvitkom noktiju na rukama i nogama završava se razvoj prstića. Beba je veoma pokretna i kod ultrazvučnog pregleda se zapažaju nagli i snažni pokreti tipa trzaja - pokreti su spontanog karaktera, bez volje bebe.

13. nedelja
dužina: 6.5 - 7.8 cm
težina: 15 - 30 g
Bebin rast i razvoj će posebno biti upadljiv od ove nedelje pa do 24 nedelje. Beba je već udvostručila svoju veličinu od 7. nedelje. Nastavlja se oblikovanje lica, posebno nosa i obraza, a očni kapci se spajaju i beba sve više poprima ljudski oblik.

14. nedelja.
dužina: 8 - 9.3 cm
težina: 25 g
Lice bebe je sve razvijenije. Prepoznaju se koren nosa, formirani su obrazi, uši su sa strana na vratu prema glavi, a oči su sve bliže jedno drugome. Kod muških fetusa razvija se prostata, a kod ženskih fetusa se jajnici spuštaju iz stomaka u malu karlicu.

15. nedelja
dužina: 10 - 12 cm
težina: 50 - 100 g
U ovom periodu, koža bebe je veoma tanka. Telo bebe je prekriveno lanugo dlačicama koje rastu gotovo po celom telu fetusa. Veruje se da lanugo dlačice imaju zaštitnu ulogu, pre svega pridržavajući vernix na površini kože. Vernix je masni, voštani i sirastog izgleda sloj kože koji beba sama izlučuje i stvara. Lanugo dlačice otpadaju, a vernix većim delom išÄezava pre nego što se beba rodi. Razvijaju se kosti, kao i koštana moždina. Zglobovi bebe su sve pokretljiviji, a beba je time i sve savitljivija. Sada  beba može svoje prstiće stisnuti u šaku.

16 nedelja
dužina: 11-12 cm
težina: 80 g
Lanugo dlačice prekrivaju gotovo celu površinu kože bebe, a jasnije se ističu dlačice na obrvama. Počinje da raste kosa na glavi. Noge bebe su sada duže od ruku. Prsti na rukama su već sasvim formirani. Žena već možete da počne da oseća pokrete bebinih ruku i nogu, pogotovo ako joj to nije prva trudnoća.

17. nedelja
dužina: 12 cm
težina: 125 g
Došlo je do potpunog razvitka placente (posteljice). Koža bebe je još uvek tanka i nema vidljivog potkožnog masnog tkiva. U ovoj nedelji počinje stvaranje i odlaganje smeÄ‘eg masnog tkiva. To je posebna vrsta masnog tkiva veoma važna u proizvodnji topline. Žena bi sada već trebala da oseti pokrete bebe, a ako ne ove nedelje onda definitivno naredne.

18. nedelja
dužina: 14 cm
težina: 150 g
Beba nastavlja da raste i da se razvija, mada sada malo sporije. U ovo vreme završava se okoštavanje sitnih košÄica unutrašnjeg uha, kao i razvoj onog dela mozga koji prima i preraÄ‘uje zvučne signale, tako da od ovog vremena beba može da  čuje i zvukove koji dolaze spolja.

19. nedelja
dužina: 15 cm
težina: 200 g
Beba sada svesno upravlja svojim pokretima. Počinje da se formira masno tkivo. Javljaju se pupoljci za trajne zube, iza onih za mlečne. Ekstremiteti dostižu odgovarajuće proprocije.

20. nedelja
dužina: 16 cm
težina: 260 g
Počinje znatnije da raste kosa, kao i nokti na nogama.

21. nedelja
dužina: 18 cm
težina: 300 g
Napreduje razvoj digestivnog trakta i on već funkcioniše na neki način. Beba već guta tečnosti.

22. nedelja
dužina: 19 cm
težina: 350 g
Nastavlja se razvoj mozga, kao i razvoj čula dodira i svesnost.

23. nedelja
dužina: 20 cm
težina: 450 g
Pokreti bebe mogu biti veoma živi, u obliku ritanja i udaranja, ali i veoma nežni. Lunago dlačice pokrivaju celo telo. Bebina koža više nije prozirna već usled stvaranja pigmenta počinje da bude crvenkasta.

24. nedelja
dužina: 21 cm
težina: 530 g
Na očnim kapcima se razvijaju trepavice, a na glavi još snažnije raste kosa. Beba izgleda gotovo podjednako kao što će izgledati kada se rodi.

25. nedelja
dužina: 22 cm
težina: 700 g
Masa se povećava i sazreva nervni sistem. Polni organi su sasvim razvijeni i lako se može da se utvrdi pol ultražvučnim pregledom, osim ako položaj bebe to ne dozvoljava.

26. nedelja
dužina: 23 cm
težina: 850 g
Beba već ima neki svoj ritam spavanja.

27. nedelja
dužina: 24 cm
težina: 1000 g
Ova nedelja je početak trećeg i poslednjeg tromesečja. Oči bebe su razvijene i počinju da se otvaraju, i razvija se čulo vida. TakoÄ‘e i čuje bolje i verovatno će odmah po roÄ‘enju prepoznati glas majke ili muziku koju je slušala dok je bila u njenom stomaku.

28. nedelja
dužina: 25 cm (od temena do zadnjice), (35 cm - od temena do stopala)
težina: 1000 g
Kosa postaje duža. Nastavlja se odlaganje masnog tkiva ispod kože. Mozak je dovoljno razvijen da može da kontroliše telesnu temperaturu i disanje.

29. nedelja
dužina: 26 cm
težina: 1100 g
Beba otvara i zatvara oči, kada su joj oči otvorene pomiče ih uokolo kao da nešto gleda. Ovo je period kada beba dobija na težini. Težina dečaka je veća od težine devojčica.

30. nedelja
dužina: 27 cm
težina: 1350 g
Nastavlja sazrevanje pluća. Ponekada, ukoliko prilikom gutanja plodova voda umesto u želudac uÄ‘e na pogrešno mesto, beba, a i majka može da oseti njeno štucanje. Već u ovo vreme beba ima svoje faze: fazu aktivnosti, kao i fazu mirovanja.

31. nedelja
dužina: 28 cm (40 cm - od temena do stopala)
težina: 1600 g
Rast bebe će se usporiti malo ali rast i razvoj unutrašnjih organa će se nastaviti.

32. nedelja
dužina: 29 cm
težina: 1800 g
Pluća bebe su zrela i sposobna za samostalno disanje. U ovo vreme beba čuje i majčin glas koji je jači od buke spoljašnje okoline. Fine lunago dlačice otpadaju, mada će se neke zadržati do poroÄ‘aja.

33. nedelja
dužina: 30 cm
težina: 2000 g
Nastavlja se taloženje masnog tkiva, kao rezultat masnog tkiva, a koža bebe menja boju iz crvene u roze.

34. nedelja
dužina: 32 cm (44 cm - od temena do stopala)
težina: 2200 g
Beba već sada počinje da razvija svoj imuni sistem koji će joj pomoći da se izbori sa infekcijama. Noktići na prstićima rastu i moguće je da će trebati da se skrate odmah po roÄ‘enju. Boja očiju bebe je plava bez obzira što možda neće biti takva kasnije.

35. nedelja
dužina: 33 cm (45 cm - od temena do stopala)
težina: 2500 g
Beba se i dalje deblja i sada počinje da dobija salo između ruku i nogu. Ako bi se beba rodila ove nedelje ona bi bila potpuno zrela za život izvan materice.

36. nedelja
dužina: 33 cm (46 cm - od temena do stopala)
težina: 2700 g
Beba i dalje nastavlja da se popunjava i ona je sada već debeljuškasta i ima popunjene obraze. Ako se beba nije spustila u poroÄ‘ajni kanal, verovatno će učiniti to uskoro.

37. nedelja
dužina: 35 cm
težina: 2900 g
U ovom periodu nisu sve kosti bebe okoštale, što predstavlja prednost, jer će tokom poroÄ‘aja biti fleksibilne. Beba se okreće prema svetlu. Krajem ove nedelje rast bebe se polako usporava.

38. nedelja
dužina: 35 cm (47 cm - od temena do stopala)
težina: 3100 g
Lanugo dlačice su nestale, a još samo na pregibima se zadržavaju naslage belkastog vernixa. Kosa prekriva glavu, trepavice i obrve su sasvim razvijene. U ovom periodu beba skuplja dosta mekonijuma u svoja creva. Mekonijum se sastoji od ćelija kože i lanugo dlačica koje su otpale u plodovu vodu, a beba ih je progutala, od ćelija crevnog epitela, raspadnutih krvnih ćelija i drugih supstanci. Nakon poroÄ‘aja mekonijum će biti prva stolica bebe.

39. nedelja
dužina: 36 cm
težina: 3200 g
Beba nastavlja sa rastom unutar materice mada je rast sada mali. Svi bebini organi su na svom mestu i sposobni su za samostalno funkcionisanje.

40. nedelja
dužina: 37 - 38 cm (48 cm - od temena do stopala, tj. od glave do pete)
težina: 3400 g
Ako se buduća majka još uvek nije porodila, onda će uspešno nositi bebu do kraja termina.
 
Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

If you can't lick them, join them.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OÄŒLAÅ IVAÄŒA








.
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Ispod prljave odore često se krije mudrost.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik