NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 

  Početna arrow TEKSTOVI arrow Kako se Rokfeler obogatio? /humor-zapažanje/
Kako se Rokfeler obogatio? /humor-zapažanje/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 23
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by Panserator   
Thursday, 19 February 2009

Kako se Rokfeler obogatio?

 
Rokfelerova poslovna biografija - recept za bogaćenje:
 
 
Hey Yo, once upon a time...
 
Odnosno, na srpskom bi to bilo, kao nešto ovako:
Nekada daaavno, beše, bejaše, dogodilo se na tadašnji dan, pozdravi, želje, čestitke...
Rokfeler je bio veoma siromašan dečak, iako nije bio iz siromašne porodice, jer dotičnu nikad nije ni imao, sam i napušten, bez igde ikoga, nije imao love ni za stari lebac crni.
...Bila je vel'ka 'ladnoća te zime u metropoli New York, u čuvenim Razjedinjenim Američkim Državinama.
Tako saaaam, Roki je lutao prljavim ulicama, i saam još prljaviji. Ma, bio je trulež od klinca! Al', nadu gubio nije! A ne! Roki nije gubio nadu! To je veoma bitno! Roki nikako i nikada nije nadu gubio! Da će da naÄ‘e nešto da gricne i tako preživi te sumorne dane i noći. Znači, Roki gubio nadu nije!
...I tako, u jednom ili dva momenta, video je nešto u snegu. Nešto malo, ali što može da bude obećavajuće. Iskrica u oku je sevnula, guza mu se stisnula, suza radosnica se otkotrljala kroz sopstveni led, donja usna mu je zaigrala kozaračko.
Da, bila je to jabuka u Velikoj Jabuci. (Ko ne zna da je to sinonim za dotični smrad grad - taj se na sreću sigurno nikad neće obogatiti. Sorry! Mnogo se ne izvinjavam!) Ugrabivši je halapljivo, čvrsto ju je uhvatio. Mislim, nije ju je pustio.
...Prva misao, nakon samointervjuisanja sebe samoga iznutra - šta uraditi s njom, bila mu je: da je pojede! Drugu misao nikad nije ni imao. Mislim, nije je imao. Pa šta! Pitao se da li da je pojede odmah celu i tako se oždere k'o retko kad ili nikad, ili da je podeli na dva dela pa će imati tri obroka ili jedan manje... i slična pitanja su ga morila, spopadala, draaažila...
Ali... Roki je bio oprezan. Znao je da će, ako je odmah pojede, biti trenutno sit tih dana, ali šta će dalje, kada je pojede? ÄŒak i da je bilo mesa, to jest crva u njoj, sitost neće večno trajati, a zima je duuuugaa, i hlaaadna. (Uzgred, znao je takoÄ‘e da, i ako otvori usta i pokuša da zagrize jabuku, to nikako neće uspeti, jer jednostavno nije imao nijedan zub. Mlečni poispadali još u embrionu, a ovi... znate već kako je bilo tih godina tamo u Ameriki - ni za kiki riki!)
EUREKA!!! ODLUÄŒIO JE DA JE PRODA!
Ali, bio je mudar. Modar od hladnoće, ali ipak i mudar. Prvo ju je malo očistio o šugavi kaputić, proprao je u neizgaženom snegu, izglancao o masnu kosu nekog beskućnika sa klupe (koga je kasnije godinama tražio da mu se oduži - što mu je preneo neke buÄ‘ave vaške) i posuo je malo šećerom koji je čuvao već 6 godina, za prvu kafu, ako je ikad dočeka! Šmrc!
Bio je karakter! Ne bi liznuo ni zrnce šećera da preživi, pa makar i umro nakon života, već je šećer odlučno čuvao za svoju prvu produženu bez mleka i bez malo šlaga.
Kada je to uradio, jabuka nije bila ni malo loša. Naprotiv! Privlačna i na prvi, drugi, i na svaki pogled!
Prodao ju je jednom slepcu. I to za čitav cent! To je tada bila pristojna kinta! Ej, čitava cigla! Obična jabuka je koštala ondak duplo manje, a on je prodao za duplo više. Ha, dobra fora: duplo manje - obrnuto - duplo više. Matematika je čudo!
...Ostalo je istorija, i to je saaam Rokić opisao u svojoj autobiografiji, a ja sam izdvojio samu srrrž i suštinu!
 
Korak 1.
Prvo sam na pijaci kupio dve jabuke za 1 cent i odneo ih kući. (Laže u knjizi da je imao kuću, a zapravo ih je odneo u svoju vilu sa bazenom - nacrtanu na kartonu, u kom je nekad sanjario da privodi bogate devojčice - sponzorušice u nastajanju) Izglancao sam ih, posuo preko malo isprženog šećerića, a zatim prodao za 2 centa, to jest sad sam duplo zaradio! (Još jedna laž! Nije sasvim duplo - zbog šećerića. Ima više teorija o tome kako je pržio taj šećer, jer on nikada nikom nije hteo da prizna tu tajnu - ljakse bre! Ali da ne davim sada, ipak nije to moj stil pishanja)
Pomislio sam opet tad u sebi: "Kakav fantastičan posao, kakva prilika, kakva perspektiva, kakve fantastične poslovne mogućnosti!'
 
Korak 2.
Zatim sam od tih para brzo kupio nove 4 jabuke, odneo ih kući, izglancao... a zatim ih na otvorenom tržištu brzo, brzo, da mi jabučice ne bi istrulile, prodao za 8 centi.
 
Korak 3.
Kupio sam zatim 8 jabuka, odneo ih kući, izglancao... a zatim ih na berzi prodao za 16 centi.
Ma postao sam pravi maher za posao! He-he, la, tra-la la-la-la!
 
...

Korak X.
Kupio sam tako jednom, posle odreÄ‘enog vremena 1024 jabuke za 512 centi, odneo ih kući, izglancao, posuo ih s malo isprženog šećera, pa ih preprodao za 2048 centi, odnosno čitavih i cijelih 20 dolara i 48 centi!
I tako...
 
 
...a onda mi je najzad umrla tamo neka baba, i nasledio sam ogromno bogatstvo tada!
Od tada su mi usta puna paraMoney mouth
 
 
Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
ivan  - testament     |95.85.132.xxx |06-06-2010 17:36:59
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

The longest mile is the last mile home.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OÄŒLAÅ IVAÄŒA
.
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Ne može, ali mogao je.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik