NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 

  Početna arrow TEKSTOVI arrow Dijagnoza trudnoće /medicina-testovi/
Dijagnoza trudnoće /medicina-testovi/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 13
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by Dr SlaÄ‘ana Å arkoćević   
Wednesday, 03 December 2008
Dijagnoza trudnoće
 

    Veliki broj simptoma i znakova koji se vezuju za trudnoću grupisani su u nesigurne, verovatne i sigurne.

Nesigurni simptomi i znaci trudnoće
   Ovi simptomi i znaci se viÄ‘aju u trudnoći, ali i kod žena koje nisu trudne. NajčešÄ‡e su to mučnina, gaÄ‘enje i povraćanje, potreba za kiselom hranom, nagle promene raspoloženja, osećaj trnjenja u ekstremitetima, malaksalost i lako zamaranje.
 
Verovatni simptomi i znaci trudnoće
   To su uvek prisutne i vidljive promene na genitalnim organima ili na dojkama kod žena u trudnoći. Veoma retko, ovi znaci se mogu videti i u nekim drugim stanjima i bolestima. Izostanak menstruacije (amenoreja), kao posledica rastućeg nivoa gonadotropina (hormona), je najznačajniji verovatni znak trudnoće. Izvestan broj žena u prvim mesecima trudnoće, naročito u vreme očekivane menstruacije, ima oskudno vaginalno krvarenje.

   Na genitalnim organima vidi se lividitet (pomodrelost i istanjenost kože) vulve i vagine, a veoma rano i lividitet i razmekšanje vrha grlića materice. Karakteristična je i hiperpigmentacija kože. Povećanje obima trbuha, a pri ginekološkom pregledu povećanje i razmekšanje tela materice (5. nedelja trudnoće) su značajni znaci trudnoće. Povećanje dojki i eventualna pojava kolostruma (sekrecija mleka), takoÄ‘e su verovatni znaci trudnoće. Povećanje počinje od 8. nedelje, a sekrecija kolostruma, ukoliko se dogodi, od 16. nedelje trudnoće.

Sigurni znaci trudnoće
   Sigurni znaci trudnoće se zasnivaju na objektivnom dokazivanju prisustva trudnoće. Do razvoja ultrazvučnih aparata, sigurni znaci trudnoće su bili dostupni tek posle 4. meseca. Palpacijom trbuha i vaginalnim pregledom od 18. nedelje pipaju se delovi ploda i njegovi pokreti. Auskultacija (slušanje) i registrovanje srčanih tonova ploda akušerskom slušalicom ili kardiotokografom (CTG) moguće je tek u odmakloj trudnoći.

   Razvoj ultrazvučnih aparata visoke rezolucije omogućio je utvrÄ‘ivanje trudnoće u najranijim fazama, već 7 dana po izostanku menstruacije. Veoma rano, po izostanku menstruacije, ultrazvučnim pregledom vaginalnom sondom vidimo gestacioni mešak. Plod se sasvim jasno raspoznaje u gestacionom mešku izmeÄ‘u 6. i 7. nedelje. Tada se registruje i srčana radnja, ponekad lakše uz pomoć obojenog doplera.

Laboratorijska dijagnoza rane trudnoće
   Za trudnoću su vezani specifični hormoni, čije se prisustvo može dokazati laboratorijskim putem.

   Imunološki testovi trudnoće su jednostavni za izvoÄ‘enje, a prilično pouzdani. Dokazivanjem hCG-a (ha ce ge-humani horionski gonadotropin) u urinu žene potvrÄ‘uje se trudnoća. Testovi su pozitivni bar 7-10 dana od izostanka menstruacije.

   Radioimunološki (RIA) test za odreÄ‘ivanje β-hCGa je rani test za dijagnostiku trudnoće. Sedam dana posle ovulacije i oploÄ‘enja β-hCG iz krvi je pozitivan pri vrednosti od oko 50 IJ/l. U vreme očekivane menstruacije β-hCG iznosi 100 IJ/l. Vrednost ovog hormona raste i duplira se svakih 36-48 h, sve do 9. gestacijske nedelje, kada iznosi 100.000 IJ/l.
Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

Jack of all trades and master of none.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OÄŒLAÅ IVAÄŒA
.
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Å ta je bilo, bilo je.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik