NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 









  Početna arrow TEKSTOVI arrow Kratak podsetnik za kontrolore na izborima u Srbiji /politika-saveti/
Kratak podsetnik za kontrolore na izborima u Srbiji /politika-saveti/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by Restart, Novi Sad   
Wednesday, 12 March 2014
Kratak podsetnik za kontrolore na izborima u Srbiji
 
 
 
Ponesite rešenje o imenovanju i ličnu kartu. Na biračkom mestu treba biti u 6:30h (nikako kasnije).
 
Birački izborni materijal čine: paravan, birački spisak, providna biračka kutija, glasački listići, kontrolni listić (različite boje), sprej, uv lampa, baterije, hemijske olovke, obrazac zapisnika, zastava, zbirne izborne liste.
 
Birački odbor se sastoji iz STALNOG I PROŠIRENOG sastava koje imenuje Republička izborna komisija, svi članovi BO imaju jednaka prava, jedino predsednik BO je zakonski odgovoran za sprovoÄ‘enje izbora i može krivično da odgovara za kršenje izborne procedure.
 
Na BM kao i krugu od 50 m ne sme da budu obeležja političkih stranaka, kao ni agitovanja ili zadržavanja birača na bilo koji način.
 
Pre početka glasanja obavezno utvrditi broj glasačkih listića koji ne sme biti manji od broja glasača na izbornom mestu; ukoliko jeste to uneti u zapisnik.
 
BM se otvaraju ujutru u 7h i glasanje traje do 20h; pravo da glasaju imaju svi koji se zateknu na BM u 20h.
 
Samo osobe upisane u birački spisak imaju pravo da glasaju, nikakve naknadne promene nisu dozvoljene; birač mora imati neki od ličnih dokumenata (pasoš, lična karta, vozačka dozvola).
 
Niko od BO nema prava da utiče na birače tokom glasanja niti da pomaže iza paravana; u izuzetnim slučajevima se zamoli idući birač da pomogne (hendikepiranim osobama).
 
Upotreba mobilnih telefona ili bilo kakvih drugih sredstava komunikacije na biračkom mestu je zabranjena, kako za BO tako i za birače.
 
Nepokretne osobe koje se prijave BO do 11h mogu da glasaju uz prisustvo 3 člana koji odlaze kod njih kući; članovi moraju biti sa tri različite liste.
 
Nakon zatvaranja BM prvo se utvrđuje broj neupotrebljenih glasačkih listića i oni se pakuju u kovertu i pečate, na koverti se označava - neupotrebljeni glasački listići.
 
Zatim se utvrÄ‘uje broj izašlih (na osnovu biračkog spiska) koji su potpisali birački spisak.
 
Broj neupotrebljenih listića + broj izašlih = broj primljenih glasačkih listića (može biti manji).
 
Kutija se istresa na veliku čistu površinu (preporuka je da su zavrnuti rukavi), prvo se traži kontrolni listić, zatim se odvajaju važeći od nevažećih (važeći je listić na kome je zaokružena jedna lista) pa se potom važeći stavljaju u kovertu i pečate. Pravi se zapisnik u koji se unose moguće primedbe i na kraju svi članovi BO potpisuju isti. Zapisnik se pravi u 5-6 primeraka i 1-2 se nose opštinskom radnom telu a ostali po redosledu dobijenih glasova. Ako vaše primedbe nisu unete u zapisnik ne potpisujte ga.
 
Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

A job worth doing is a job worth doing well.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OÄŒLAÅ IVAÄŒA








.
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Put do zvezda sa zemlje nije komotan.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik