NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 

  Početna arrow TEKSTOVI arrow Beba je rođena pre vremena - treba da znate /medicina-deca/
Beba je rođena pre vremena - treba da znate /medicina-deca/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by Optimistik - udruženje roditelja prevremeno rođene dece   
Wednesday, 13 March 2013

Beba je rođena pre vremena - treba da znate

  

Prevremeno rođenje deteta praćeno je snažnim emocijama, a susret sa prevremeno rođenom bebom može da vas iznenadi.
 
Treba da znate:
Trudnoća normalno traje 40 nedelja. Prevremeno rođena beba je rođena pre isteka 37. nedelje trudnoće. Uzroci prevremenog porođaja mogu biti različiti: bolest majke (različite akutne ili hronične bolesti, urođene anomalije, povrede, stres...), poremećaji koji su direktno vezani za stanje bebe (infekcije, nasledna oboljenja, razvojni poremećaji), višeplodna trudnoća, socio–ekonomske prilike i drugo. Često pravi uzrok prevremenog rođenja ostaje nepoznat.
Prevremeno rođena beba bi još uvek trebalo da bude u majčinom stomaku i nije sposobna da se samostalno prilagodi životu u spoljašnjoj sredini.
Osnovne karakteristike prevremeno rođene bebe je opšta nezrelost organa i sistema koji su važni za život. Beba izgleda sitno i mršavo, jer joj je koža tanka i krvni sudovi su izraženiji, mišići i potkožno masno tkivo su slabo razvijeni. Vremenom će beba sazrevati, rasti, razvijati se i dobiti izgled deteta rođenog u terminu.
Za negu u prvim danima prevremeno rođene bebe neophodan je inkubator, koji bebi obezbećuje potrebnu temperaturu, vlažnost i izolovanu sredinu koja je štiti od infekcija. U inkubator se smeštaju životno ugrožene bebe, male telesne težine.
Osim inkubatora za negu i praćenje stanja prevremeno rođene bebe koriste se monitori, aparati za veštačko disanje, sonda, intra venska linija, fototerapija, šator za kiseonik...
 
Kako možete pomoći svojo bebi?
Po prijemu dobijate priliku da budete uz svoju bebu da joj pružite toplinu, nežnost i ljubav koja pomaže u bebinom oporavku. Mazite je, tepajte, i ostvarite kontakt. Beba će zapamtiti taj dodir i boju vašeg glasa.
Vaša beba zahteva specijalnu ishranu. Najbolja hrana za nju je majčino mleko. Zato održavajte laktaciju do prijema u bolnicu. Beba još uvek ne može da sisa i pomoću sonde dobija vaše mleko, koje se prikuplja izmlazavanjem.
 
OSNOVNO PRAVO SVAKE MAJKE JE DA BUDE UZ SVOJE DETE. ISKORISTITE TO PRAVO. SAKUPITE SVAKU KAP MAJČINOG MLEKA, MNOGO ĆETE POMOĆI BEBI U OPORAVKU.
 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
PLUĆA – izrazito važnu ulogu kod nedonoščeta ima sazrevanje pluća. Kao posledica nezrelosti nastaje sindrom respiratornog distresa, koji dovodi do daljih poteškoća, razvoja bronhopulmonalne displazije – BPD. U lečenju se primenjuje kiseonik, a u težim slučajevima priključivanje na veštačka pluća.
 
MOZAK – kod nedonoščeta je osim pluća nepotpuno sazreo i mozak. To se može iskazati kao prestanak disanja (apnea), jer centar za disanje u mozgu može biti nezreo. Lekovi se primenjuju kako bi se smanjio broj apneja i prebrodilo sazrevanje mozga. Vrlo nezreo mozak sklon je krvarenju ili oštećenju ako dođe do prekida dotoka kiseonika ili krvi. Razlikujemo četiri stepena krvarenja. Krvarenja prvog i drugog stepena su najčešće bez posledica, dok krvarenja trećeg i četvrtog stepena mogu manifestovati strukturne promene moždanog tkiva. U dijagnostici i praćenju radi se ultrazvuk mozga.
 
MIŠIĆI – prevremeno rođena deca su pod većim rizikom od pojave hipotonije i hipertonije.
Hipertonija je povišen tonus mišića. Bebe sa povišenim tonusom su previše čvrste, krute, što često zavara roditelje, jer misle da je njihova beba izuzetno napredna. Pesnice su im čvrsto stegnute, noge i ruke savijene koje je teško opružiti, na najmanju stimulaciju (zvučnu, svetlosnu) prenaglašeno reaguju.
Hipotonija ili mlitavost je snižen tonus mišića. Može da se prepozna po hiperpokretljivosti zglobova i izostanku otpora pri izvođenju pasivnih pokreta.
Rana dijagnostika je od presudnog značaja;zato je odlazak na redovne kontrole kod neuro-pedijatra i fizijatra neophodna.
 
SRCE  - otvoren arterijski duktus (duktus Botalli). To je važna komunikacija koja omogućuje prenatalni razvoj i rast ploda. Po porođaju ta se cevčica brzo zatvara. Nedonošče ima veću šansu da duktus ostane otvoren. Radi njegovog zatvaranja daju se lekovi, a ako to ne uspe duktus se može zatvoriti operativno. U dijagnostici i praćenju radi se ultrazvuk srca.
 
KRV – često su kod nedonoščeta nedovoljne zalihe gvožđa (anemija). Za ponovno normalizovanje krvne slike potrebno je oko četiri meseca. Transfuzije krvi imaju veoma dobro dejstvo.
Kod nedonoščeta nije potpuno razvijen imuni sistem, jer kroz posteljicu od majke nije primilo dovoljno antitela za odbranu od infekcija. Rizik za nastanak ozbiljnih infekcija, naročito sepse, znatno je veći nego kod dece rođene u terminu.
Često su skloni promenljivim vrednostima šećera, kako niskim tako i visokim.
 
VID – retinopatija nedonoščadi (RN) predstavlja razvojni poremećaj krvnih sudova mrežnjače. Rana dijagnostika je od presudnog značaja, zato su redovne kontrole oftalmologa neophodne.
 
 
Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

Forgive and forget.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OČLAŠIVAČA
.
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Ko sve dobro razmisli, neće pogrešiti.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik