NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 

  Početna arrow TEKSTOVI arrow Najčešći problemi nedonoščeta /medicina-deca/
Najčešći problemi nedonoščeta /medicina-deca/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 3
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by dr Slađana Kelić   
Tuesday, 27 November 2012

Najčešći problemi nedonoščeta

  

Ako je beba rođena pre 37. nedelje trudnoće, smatra se da je prevremeno rođena. Prevremeno rođene bebe na svet stižu sa znatno manjom telesnom masom, a često imaju probleme sa disanjem, vidom, sluhom, zatim motorne probleme. Mnogi prevremeni porođaji su blizu datuma termina i ta su deca uglavnom dobro. Novorođenčad rođena pre 32. nedelje trudnoće uglavnom zahtevaju dug boravak u bolnicama i specijalnu postneonatalnu negu. Rizik od komplikacija se uvećava što je gestacijska starost manja.
Zbog fiziološke nezrelosti unutrašnjih organa, prevremeno rođena deca se teže adaptiraju na spoljašnju sredinu.
Ako postoje naznake mogućeg prevremenog porođaja doktor može primeniti tokolitičke lekove koji će privremeno zaustaviti porođaj i kortikosteroide za ubrzavanje sazrevanja pluća deteta.
Nedonoščad se po pravilu smešta u inkubator, zbog sklonosti brzom gubitku toplote i ograničenim mogućnostima održavanja telesne temperature zato što nemaju dovoljno telesne mase i potkožnog masnog tkiva.
 
PLUĆA - izrazito važnu ulogu kod nedonoščeta ima sazrevanje pluća. Da bi nedonošče moglo samostalno da diše, alveole moraju da se napune vazduhom i da ostanu otvorene. Mogućnost rastezanja alveola određena je postojanjem materije koja smanjuje površinsku napetost, a naziva se surfaktant. Kod prevremeno rođenih beba ne stvara se dovoljno surfaktanta te njihove alveole pri disanju ne ostaju otvorene. Između udisaja njihovi se vazdušni prostori potpuno zatvaraju. Kao posledica nastaje takozvani sindrom respiratornog distresa, koji dovodi do daljih poteškoća (razvoj bronhopulmonalne displazije-BPD), a u nekim slučajevima je i smrtonosan. Nedonoščad sa respiratornim distresom treba lečiti kiseonikom, a ako je bolest ozbiljnija, treba ih priključiti na aparat za veštačko disanje i putem tubusa primeniti surfaktant. Auskultacija pluća i povremeni Rtg pregledi pluća su neophodni.
 
MOZAK - kod nedonoščeta je osim pluća nepotpuno sazreo i mozak. To se može iskazati kao prestanak disanja (apneja) jer centar za disanje u mozgu može biti nezreo. U tim se slučajevima mogu primeniti lekovi koji smanjuju broj apneja, pa novorođenče prebrodi razdoblje sazrevanja mozga. Vrlo nezreo mozak sklon je krvarenju ili oštećenju ako dođe do prekida dotoka kiseonika ili krvi. Razlikujemo četiri stepena krvarenja. Krvarenja prvog i drugog stepena su najčešće bez posledica, dok krvarenja trećeg i četvrtog stepena mogu se manifestovati znatnijim strukturnim promenama moždanog tkiva i poremećajima u neurološkom razvoju dece. U dijagnostici i praćenju se radi ultrazvuk mozga.
 
SISANJE I GUTANJE – kod nedonoščadi sa nezrelim moždanim funkcijama ispočetka je sisanje i gutanje onemogućeno. Stoga se mnoga nedonoščad u početku hrani intravenski, a zatim mlekom putem sonde koja se uvede kroz nos do želuca. Sa oko 34 nedelje po začeću smatra se da su sposobni da sisaju ili da se hrane na bočicu. Prvi obroci u pravilu su mali zbog ograničene zapremnine želuca.
 
SRCE - Otvoren arterijski duktus (duktus Botalli). Duktus Botalli ili arterijski duktus je cev koja spaja plućnu arteriju i aortu. To je važna komunikacija koja omogućuje prenatalni razvoj i rast ploda. Po porođaju ta se cevčica brzo zatvara, pri čemu njen potpuni nestanak, odnosno proraštanje vezivnim tkivom nastupa u narednim danima. Nedonoščad ima veću šansu da duktus ostane otvoren. Ako se duktus ne zatvori, dolazi do prevelikog proticanja krvi kroz pluća, što ometa dete u daljem oporavku, otežava odvajanje od respiratora, zamara se pri hranjenju, srce bespotrebno mora pumpati veću količinu krvi, što je dodatni zahtev za potrošnjom energije, raste mu potreba za kiseonikom, veća je verovatnoća nastanka upale pluća i nekrotizirajućeg enterokolitisa. Radi zatvaranja duktusa mogu se davati lekovi  koji dovode do zatvaranja samog duktusa (indometacin i ibuprofen), a ako to ne uspe duktus se može zatvoriti i operativno. U dijagnostici i praćenju se radi ultrazvuk srca.
 
ANEMIJA - zbog insuficijencije koštane srži i nedovoljne zalihe gvožđa kod nedonoščadi su česte anemije. Za  ponovo normalizovanje krvne slike potrebno je oko 4 meseca. Transfuzije krvi imaju veoma dobro dejstvo.
 
IMUNITET – takođe kod nedonoščadi nije potpuno razvijen. Ta deca nisu kroz posteljicu od majke primila dovoljno antitela za odbranu od infekcija. Rizik za nastanak ozbiljnih infekcija, naročito sepse, znatno je veći nego kod donošene novorođenčadi.
Kod nedonoščadi takođe se znatno češće javlja nekrotizirajući enterokolitis (ozbiljna upalna bolest creva).
Nedonoščad je osobito sklona promenljivim vrednostima šećera u krvi, niskim, kao i visokim.
 
VID I SLUH - retinopatija nedonoščadi (RN) predstavlja razvojni proliferativni poremećaj krvnih sudova mrežnjače. U tretmanu ovog oboljenja od presudne važnosti je njegova rana dijagnostika, jer ovo oboljenje ima progresivni karakter i burno se razvija upravo u prva dva-tri meseca života deteta, te je veoma važno da se sa lečenjem počne što je moguće ranije, pa su zato redovne kontrole oftalmologa neophodne.
Problemi sa sluhom su takođe mogući.
 
 
Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

He is the best general who makes the fewest mistakes.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OČLAŠIVAČA
.
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Ako starija generacija greši, teško se podučava mlađa.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik