NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 









  Početna arrow TEKSTOVI arrow Rak dojke /medicina/
Rak dojke /medicina/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 2
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by Dr SlaÄ‘ana Kelić   
Wednesday, 23 November 2011

Rak dojke

 
 
Rak dojke je najčešÄ‡i maligni tumor kod žena.
 
NajčešÄ‡e obolevaju žene starije od 50 godina. Etiologija raka dojke je multifaktorijalna. Smatra se da genetski faktor (nasleÄ‘e) ima ključnu ulogu. Od hormonskih faktora rizika značajni su: rana prva menstruacija (pre 13. godine), kasna menopauza (posle 56. godine); žene koje nisu raÄ‘ale ili su rodile posle 30. godine takoÄ‘e imaju veći rizik. Način ishrane tj. gojaznost kao posledica konzumiranja velikih količina životinjskih masti u ishrani navodi se kao ozbiljan faktor rizika. Vidna je uloga i zračenja – dužina izloženosti zračenju kao i uzrast u momentu ekspozicije imaju značaja kao faktori rizika; efekat-doza su u direktnoj zavisnosti.
 
Većina karcinoma dojke ima zvezdast izgled sa igličastim produžecima, mada ređe mogu biti dobro ograničeni.
 
Od simptoma i znakova bolesti bezbolan čvor u dojci je glavni znak. Ponekad je čvor bolan na dodir ili je praćen spontanim bolovima. Može se javiti iscedak iz bradavice koji je najčešÄ‡e sukrvav ili krvav, reÄ‘e bistar ili zamućen, zatim uvučena bradavica koja se ne može izvući, ograničena uvučenost kože iznad tumora, koža dojke koja liči na koru od narandže, osip, rane na koži dojke i kraste na bradavici. Crvenilo, otok, toplota i bolna osetljivost tipični su za upalni oblik karcinoma dojke. Kod nekih žena prvi znakovi mogu biti povećani limfni čvorovi u pazušnoj jami, bolovi u leÄ‘ima ili 'patološki' prelomi kostiju koji nastaju zbog metastaza.
 
Karcinomi nastaju iz epitela kanalića i režnjića dojke i shodno njihovoj prirodi dele se na neinfiltrativne forme in situ i infiltrativne.
 
Bez obzira na faktore koji izazivaju nastanak maligne ćelije u dojci, potrebno je vreme da bi se formirao klinički prepoznatljiv tumor, u proseku deset godina od nastanka prvih malignih ćelija do klinički ispoljenog tumora čija je veličina izmeÄ‘u 0,5 i 1,5 cm. Lokalnim rastom, tumorske ćelije prošavši kroz bazalnu membranu, infiltrišu okolno žlezdano tkivo i ulaze u limfne i krvne sudove dajući metastaze.
 
Ukoliko je tumor dojke opipljiv, simptomatski tumor dojke, dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, mamografije i citološkog pregleda materijala dobijenog biopsijom finom iglom. Dvodimenzionalne sumnjive tzv. 'nepalpabilne' promene u dojci zahtevaju korišÄ‡enje dodatnih procedura.
 
Lečenje raka dojke je multidisciplinarno. Osnovni cilj je rana dijagnostika i radikalno lečenje, ali i rehabilitacija ima značajnu ulogu. Prevashodni zadatak u lečenju je da se bolesnik izleči ili da mu se produži kvalitetan život. Primarna je hirurgija koja se po potrebi nastavlja radioterapijom ili sistemskom hemio i/ili hormonoterapijom.

Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

Don't put all your eggs in one basket.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OÄŒLAÅ IVAÄŒA








.
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Brzo se osuše suze, posebno ako se radi o tuđoj nasreći.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik