NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 









  Početna arrow TEKSTOVI arrow Heljda /flora-poljoprivreda/
Heljda /flora-poljoprivreda/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by Belka   
Friday, 22 July 2011
Heljda
 
 
Heljdino brašno, izuzetnih hranljivih vrednosti, podjednako se preporučuje za oporavak nakon teških terapija i operacija, zatim dijabetičarima jer smanjuje potrebu za insulinom, kao i zdravoj deci, odraslima i sportistima radi lake svarljivosti, bogatog i lekovitog sastava. Peciva od heljde su veoma hranjivi, zdravi, pa čak i lekoviti proizvodi.
Heljda je bogata ugljenim hidratima i belančevinama, a uopšte ne sadrži gluten. Heljda sadrži u sebi svih osam amino-kiselina neophodnih svakom organizmu, a koje on ne može da proizvede. Od minerala sadrži: kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, magnezijum, natrijum i bakar. Heljda sadrži i proteine koji sprečavaju akumulaciju masti u organizmu. Bogata je i vitaminima B1 i B2 koji su neophodni za pravilan metabolizam ugljenih hidrata u organizmu. Ovo vitamini su fundamentalni za rad nervnih i kardiovaskularnih ćelija obezbeÄ‘ujući im potrebnu energiju. Za delovanje vitamina B1 neophodan je magnezijum koga heljda već poseduje. U odnosu na žitarice heljda sadrži 50 % više B1 i B2 vitamina.
Heljda je najpoznatija po tome što sadrži vitamin P (iako još takav naziv nije službeno prihvaćen s obzirom da nije dokazano da su oni zaista neophodni za ljudsku ishranu i zdravlje) koji u sebi sadrži bioflafonoid rutin. Rutin je supstanca koja redukuje holesterol i jača krvne sudove čineći ih fleksibilnim i poboljšava cirkulaciju. Rutin, osim što poboljšava apsorpciju vitamina C, zajedno sa njime učestvuje u formiranju vezivnog tkiva. Rutin deluje zaštitno na vitamin C sprečavajući njegovu brzu oksidaciju i razaranje. Rutin u kombinaciji sa vitaminom C ima antibakterijsko i antialergijsko dejstvo.
 
Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

Facts are stubborn things.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OÄŒLAÅ IVAÄŒA








.
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Ko seje napravdu, požnje zlo.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik