NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 









  Početna arrow TEKSTOVI arrow Korisne informacije... za med-o ljupce... /kulinarstvo-saveti/
Korisne informacije... za med-o ljupce... /kulinarstvo-saveti/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by Svetlana Mijailović   
Thursday, 24 February 2011
Korisne informacije... za med-o ljupce...
 

Mnogima je poznato da se med ne sme uzimati metalnom kašikom jer gubi svoje vredne sastojke, te da se ne sme pregrejavati, jer izlaganjem na temperaturi preko 45°C gubi čarobna svojstva. Ali, malo ih zna da med povećava svoju snagu (anti oksidativna svojstva) pri eliminaciji virusa gripe, tj. onda kad je čovek već bolestan, ako se dobro prokuva. I to na način da se tri-četiri supene kašike meda stavi u 1 litar HLADNE vode; kad voda prokuva ostavi se da ključa tridesetak sekundi, makne se s vatre i nakon par minuta stavi vrećica s čajem.

Uglavnom se preporučuje da se med rastopi u mlakim ili hladnim napicima, a ne preporučuje se da se uzima kašikom direktno u usta. Med je higroskopan i ako se guta direktno može oštetiti sluznicu probavnog trakta i vrlo teško pasti na želudac. To se dešava zato što med povuče vlagu iz sluznice, isuši je i na taj način ošteti. Tom riziku  posebno su izložena deca. Ako uzimate med direktno, ne smete ga odmah progutati već ga treba držati u ustima 3-5 minuta uz stalno mućkanje.

Tada se med u ustima rastopi odnosno povuče svu potrebnu vlagu. U ustima otpočne prvi deo probave i želudac ga lakše prihvata. No, ono najvažnije je da se sva čarolija ili najvredniji sastojci meda upiju u organizam odmah u ustima i to ispod jezika. Pritom se dešava i jedna potpuno neverovatna pojava - plak koji se taloži uz desni na zubima u potpunosti nestaje. Upale desni nestaju a simptomi parodontoze se bitno smanjuju ili nestaju.

Mnogo naših sugraÄ‘ana dolaskom proleća "pada u komu" od peludnih alergija, a dolaskom leta i ambrozije najradije bi se preselili na mesec. No, malo ih zna da ih med njihovog lokalnog pčelara može, u dobroj meri, osloboditi te peludne napasti. Funkcija lokalnog meda u sprečavanju peludne alergije potpuno je jednostavna. Peludna zrnca u medu su "umrtvljena" i organizam ih prihvata bez neke značajnije "pobune". No pritom se dešava nešto slično kao i s vakcinom protiv gripe. Organizam puno lakše savladava pelud u medu, a pritom izgraÄ‘uje vlastite odbrambene mehanizme i kad počne cvetanje biljaka na koje smo osetljivi mi smo "fit" i možemo ponovno uživati u svim čarima probuÄ‘ene prirode.

Jedan neugodni bakterijski saputnik naše probave je Helicobacter pylori bakterija koja uzrokuje čir na želucu i kojeg redovna upotreba meda uspešno onemogućava u subverzivnom delovanju u našim crevima.

I na kraju gde i od koga kupiti kvalitetan med? Pa, najbolje je direktno od pčelara. I to iz jednostavnog razloga. Med je gotov, formiran proizvod već u pčelinjoj košnici. Ne treba mu ništa dodavati, ali ni oduzimati. Svaka nepotrebna manipulacija mu umanjuje vrednost (pretakanje, filtriranje, homogenizovanje, grejanje i sl.) i zato je sve bolji što je "bliži" košnici, odnosno što se manje s njim manipuliše...
 
Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

Every cloud has a silver lining.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OÄŒLAÅ IVAÄŒA








.
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Svakome je svoje drago.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik