NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 

  Početna
Dispepsija (loÅ¡e varenje) /medicina/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by Dr SlaÄ‘ana Kelić   
Monday, 25 January 2010
Dispepsija (loše varenje)
 

Pojam dispepsija nastao je od grčkih reči dys (loš, loše) i peptein (varenje).
Dispepsija je opšti naziv za bol ili nelagodu u epigastrijumu, koji su epizodični ili stalni. Ovi simptomi su često praćeni drugim simptomima: nadimanjem, ranom sitošÄ‡u, gorušicom, mučninom i povraćanjem.
Simptome dispepsije ima oko 40 % odraslih osoba, podjednako oba pola i najzastupljeniji su između 20 i 40 godine života.
Simptomi dispepsije nisu dovoljno specifični da ukažu na etiologiju dispepsije. U osnovi uzrok dispepsije može biti neko organsko oboljenje, npr. čir, gastroezofagealna refluksna bolest, karcinom želuca ili pankreasa i dr. kada je označavamo kao organska dispepsija, a ako se organsko oboljenje ne identifikuje onda je nazivamo funkcionalna dispepsija. NajčešÄ‡a je funkcionalna dispepsija čija je etiologija nepoznata, ali kao i u drugim funkcionalnim oboljenjima stres i drugi psihički faktori nisu dokazani kao uzrok, ali utiču na pogoršanje simptoma, zatim dispepsija kod čira na želucu, refluksnog ezofagitisa, karcinoma želuca i jednjaka a reÄ‘i uzroci su bilijarna oboljenja, pankreatitis, uzimanje nekih lekova, ishemijske bolesti creva, parazitoze, malapsorpcija ugljenih hidrata, sistemske bolesti, karcinom pankreasa, drugi abdominalni tumori.
Kod pacijenata sa dispepsijom neophodno je isključiti neko organsko oboljenje, zatim upotrebu lekova (posebno nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL), steroida, antagonista kalcijuma i teofilina).
Neophodno je ispitati postojanje alarmnih simptoma kod bolesnika: naglo nastala anemija usled krvarenja iz digestivnog trakta (unutar 10 poslednjih dana), izraženi neželjeni gubitak telesne mase (> 5% unutar 10 dana), perzistentno povraćanje unutar 10 dana, disfagija (otežano gutanje) i postojanje palpabilne mase u trbuhu. Alarmni simptomi su indikatori mogućih organskih oboljenja.

Lečenje nekomplikovane dispepsije
Nekomplikovana dispepsija podrazumeva postojanje dispepsije i nepostojanje alarmnih simptoma ili udruženosti sa uzimanjem NSAIL. Početna strategija u lečenju dispepsije podrazumeva promenu životnih navika, što podrazumeva i promenu higijensko-dijetetskog režima, davanje antacida, H2 blokatora i inhibitora protonske pumpe, ili testiranje na prisustvo Helicobacter-a pylori. Savetovanje o ishrani treba da ima individualni pristup. Sam pacijent najbolje zna koje mu namirnice ne prijaju, ali ne postoje jasni dokazi o vezi ishrane i dispepsije. Ipak, preporučuje se da pacijenti izbegavaju pušenje, unos većih količina alkohola i kafe i stres. U osnovi, preporučuju se standardni principi zdravog života. Iako postoji široko zapažanje o vezi psihosocijalnih uslova i dispepsije, ne postoje jasni dokazi o tome. Ako simptomi i pored prethodnih mera perzistiraju indikovano je testiranje na prisustvo H. pylori infekcije u želucu.
Lečenje  funkcionalne dispepsije
Funkcionalna dispepsija podrazumeva postojanje simptoma dispepsije, bez postojanja organskog oboljenja i to je naziv za nekomplikovanu dispepsiju posle utvrÄ‘ivanja H. pylori statusa pacijenta, kao i eradikacije H. pylori pozitivnih. Osnovni principi lečenja, u osnovi, podrazumevaju nastavak principa lečenja nekomplikovane dispepsije. Do danas ne postoji idealan lek za funkcionalnu dispepsiju, ali se širom sveta ispituju brojni novi lekovi. Neki lekovi su veoma uspešni kod nekih pacijenata; simptomi su promenljivi i česte su remisije. Izbegavati NSAIL i lekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu u lečenju i tokom lečenja dispepsije. Ako tegobe i pored lečenja funkcionalne dispepsije perzistiraju više od 8 nedelja, trebalo bi posetiti gastroenterologa.
 
Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


A burnt child dreads fire.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OÄŒLAÅ IVAÄŒA



.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik