NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 









  Početna arrow TEKSTOVI arrow Saher torta /kulinarstvo/
Saher torta /kulinarstvo/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by Helena Å olaja   
Tuesday, 05 January 2010

Saher torta

 

materijal:  - 150 grama čokolade za kuvanje
                   - 150 grama putera
                   - 150 grama šećera
                   - 150 grama brašna
                   - 6 jaja
                   - 1 kesica vanilin šećera
                   - strugana kora jednog limuna
                   - malo soli
                   - za premaz: - marmelada od kajsija
                   - za čokoladnu glazuru: - 135 grama tvrde čokolade za kuvanje
                                                           - 65 grama putera
                   
priprema: Izlomiti čokoladu na kockice i staviti u posudu zapremine oko 1.5 litara. Tu posudu položiti u drugu metalnu posudu u kojoj se nalazi voda. Ovaj 'komplet' staviti na ringlu, zagrejati vodu do ključanja i uz stalno mešanje rastopiti čokoladu. Ostaviti da se čokolada malo ohladi. U rastopljenu čokoladu ubaciti puter isečen na kockice, istopiti ga i mešavinu dobro umutiti da bi se oba sastojka potpuno sjedinila. U posebnoj posudi mikserom umutiti 6 žumanaca sa 75 grama šećera tako da se dobije svetložuta boja. Dodati vanilin šećer, so i struganu koru od limuna. Umućena žumanca postepeno usuti u rastopljenu čokoladu uz stalno mućenje mikserom. Iznad posude postaviti sito i u njega usuti 150 grama brašna. Trešenjem sita postepeno dodati brašno u smesu i izmešati mikserom. U posebnoj posudi umutiti 6 belanaca sa 75 grama šećera. Šećer dodavati postepeno i mutiti najvećom brzinom miksera tako da se dobije čvrst sneg na kome bi, ako je dobro umućen, trebalo da ostane trag noža kada se sneg zaseče. Sneg od belanaca postepeno dodati laganim mešanjem pomoću kašike u smesu od čokolade i brašna (lagano mešanje veoma je važno da bi se sačuvala vazdušasta struktura snega). Ovako pripremljeno testo usuti u dobro namašÄ‡enu posudu prečnika 24 cm. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175-200 stepeni oko 45 minuta. Izvaditi ispečenu tortu, ohladiti je i premazati malo zagrejanom marmeladom od kajsija. Sloj ne treba da bude deblji od 1 do 2 mm (svrha ovog premaza je da čokoladni preliv, tj. glazura, ne upije u testo torte).
ÄŒokoladnu glazuru napraviti na isti način kao što je opisano na početku ovog recepta (topljenjem čokolade na pari). Zapremina posude u kojoj se pravi glazura trebalo bi da bude oko 0.5 litra. Glazura treba da bude temperature oko 60 stepeni, tj. mora biti tečna radi uspešnog razmazivanja. ÄŒokoladna glazura nanosi se po gornjoj površini torte i po bočnom omotaču. Za tortu prečnika 24 cm i visine oko 5 cm treba odvojiti 60 % preliva za gornju površinu i 40 % za omotač. Preliti glazuru po ivici gornjeg dela torte i brzim potezom, u jednom premazu, prekriti tortu. Za ovaj postupak koristiti kuhinjski nož ili ravnu usku kuhinjsku lopaticu. Nož se pri premazivanju drži ukoso u odnosu na površinu torte. ÄŒokolada treba malo da se prelije i preko ivica torte. Zatim se pristupa premazivanju bočne površine. Na nož, koji sada treba da bude kraći, nanese se manja količina čokolade i stavi na bočnu površinu torte povlačenjem noža od njenog dna ka ivici. Ovaj postupak ponavlja se korak po korak sve do mesta odakle se počelo sa premazivanjem. Za bočno premazivanje glazura treba da bude hladnija kako se u toku premazivanja ne bi mnogo slivala ka dnu torte. Sačekati da se čokoladni preliv ohladi i stegne, a potom pristupiti obeležavanju linija po kojima će se torta seći. Da se čokoladni preliv ne bi lomio za vreme sečenja, potrebno je ugrejati nož na ringli i povući liniju koja prolazi kroz centar torte (nož ne sme da bude suviše zagrejan, jer bi u tom slučaju linija bila suviše široka). Linija treba da bude duboka i da prodre kroz čokoladu do testa. Napraviti sledeću liniju pod normalnim uglom u odnosu na prvu liniju. Ako se želi da torta bude podeljena na 12 parčića, što je uobičajena podela torti, svaku četvrtinu podeliti na po 3 dela i to uvek povlačenjem noža kroz centar torte. Posle svakog sečenja, obrisati nož od ostataka čokolade.
 
Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
toma  - Saher torta   |188.246.42.xxx |08-02-2010 23:44:45
Kad bi moja žena tako kuvala ugojio bih se ko krava.Srećom,raz veden sam.
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

Time flies.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OÄŒLAÅ IVAÄŒA








.
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Mudar čovek stavi nepravdu da se stiša (pa je onda žigoše).
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik