NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 









  Početna arrow TEKSTOVI arrow ObjaÅ¡njenje nekih pojmova kod Jevreja /simboli-religija-info/
ObjaÅ¡njenje nekih pojmova kod Jevreja /simboli-religija-info/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 17
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by JO Novi Sad   
Monday, 21 July 2008

Objašnjenje nekih pojmova kod Jevreja

 

MENORA
Simbol jevrejskog naroda. Potiče iz Mojsijevih vremena. Njen oblik je opisan u drugoj knjizi Mojsijevoj 'Izlazak'. Sa obe strane središnjeg stuba svećnjak se grana na po tri kraka i tako se formiraju sedam krakova. Opisan je ne samo izgled nego i obrada i materijal od kog će se izraditi.

HANUKIJA
Svećnjak koji se koristi za vreme praznika 'Pesaha' koji predstavlja sećanje na izlazak iz Egipta. Praznik traje 8 dana u proleće. Svećnjak ima 8 krakova i tzv. Šamaš kojim se svakog dana pali po jedna sveća.

SEDER TANJIR
Koristi se isključivo za seder večeru za praznik Pesah. Na njega se reÄ‘aju jela koja imaju simbolično značenje: pečeno krilo, jaje, gorke trave, peršun, ren, slana voda, mešavina mlevenih oraha, rendanih jabuka, urmi, cimeta, vina i meda koji simbolizuju blato od kojeg su Jevreji u ropstvu pravili opeku.

MAGEN DAVID
Simbol jevrejstva, po legendi ona je simbol kralja Davida čiji su vojnici na štitovima imali Magen David. Simbol verovatno potiče iz Vavilonije i može se naći u ornametici raznih religija. Nalazi se i na zastavi države Izrael.

TALIT
Molitveni šal ili ogrtač bele boje od tekstila sa plavim i crnim prugama na oba kraja i na četiri ugla postavljaju se rese. Talit se koristi prilikom izgovaranja nekih molitvi a sveštena lica i funkcioneri nose ga za svaki obred.

HAMSA
Ruka sa plavim okom, amajlija koja štiti od zla. Kod muslimana se zove Fatimina ruka. Nosi se kao privezak na lančiću ali visi i u kući.

KIPE
Kape kojima Jevreji pokrivaju glavu; postoji više objašnjenja zašto je nose. Najprihvatljivije je da time žele da pokažu da su slobodni i da nisu robovi jer su u stara vremena samo robovi išli gologlavi.

ŠOFAR
Jedan od najstarijih duvačkih instrumenata na svetu. Pravi se od ovnujskog i kozjeg roga, koristi se prilikom nekih praznika i oglašava vanredne dogaÄ‘aje. U šofar sme da duva samo verski pogodna ličnost.

MEZUZA
Treći je znak koji propisuje Tora. To je svitak na pergamentu na kojem je rukom napisan odlomak iz molitve 'Šema Israel' što znači 'ÄŒuj Izraele' i 'Vehama im Šamoa' što znači 'Ako se budete pridržavali mojih zakona'; nalazi se u futroli od metala, drveta, kamena, plastike koja se pričvršÄ‡uje u kosom položaju na dovratak ili kapiju.

JAD
Pokazivač koji se koristi prilikom čitanja Tore.

BAR MICVA (sin dužnosti)
Ceremonija punoletnosti kod Jevreja, gde dečaci nakon navršavanja 13 godina života postaju religiozno punoletni. Bar micva je naziv i za religiozno punoletnog dečaka, i za dan kada steče religioznu punoletnost. Ceremonijom se dečak prima u zajednicu verujućih.

BAT MICVA (ćerka dužnosti)
Ceremonija punoletstva za devojčice, nakon navršene 12 godine. Bat micvu uveo je reformistički ravi Mordehaj Kaplan 1922. godine i danas je uveliko prihvaćeno u judaizmu, posebno u reformističkom i liberalnom.
 
JEVREJSKE ZGRADE U NOVOM SADU
Jevreji koji su živeli u Novom Sadu ostavili su tragove svog postojanja i u mnogim prepoznatljivim zgradama za Novi Sad. Često su su ih podizali poznati arhitekti, služile su za stanovanje, radnje, radionice i dr.
 
 
Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

Fling/throw mud at someone.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OÄŒLAÅ IVAÄŒA








.
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Nije sramota ništa ne znati, nego ne hteti ništa učiti.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik