NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 

  Početna
Trovanje hranom /medicina/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 36
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by Dr SlaÄ‘ana Å arkoćević   
Saturday, 01 March 2008

Trovanje hranom

 

ALIMENTARNA INTOKSIKACIJA (INTOXICATIO ALIMENTARIS)

Alimentarna intoksikacija je akutni gastroenteritis, izazvan stafilokoknim egzotoksinom sa sklonošÄ‡u ka hipotenziji i šoku. Oboljenje se javlja često kao i salmoneloze. Zbog veoma burnog početka i brutalne dehidratacije, često nastaje teško kolapsno stanje, te je potrebna urgentna intervencija. Mogući su i smrtni ishodi, naročito dece i starih osoba.

Alimentarnu intoksikaciju izazivaju neki sojevi žutog stafilokoka, koji su koagulaza pozitivni i luče enterotoksin.

Stafilokok se mesecima može održavati u smrznutoj ili sasušenoj hrani, ali ga uništava temperatura iznad 60 C. Zato se svako prokuvano jelo može smatrati bakteriološki ispravnim, ukoliko naknadno nije kontaminirano. Stafilokok se dobro razmnožava na sobnoj temperaturi, lučeći svoj egzotoksin u aerobnim i anaerobnim uslovima.

Enterotoksin igra isključivu ulogu u stafilokoknim intoksikacijama. Enterotoksin je termostabilan. To znači da se patogeni efekat enterotoksina ne može uništiti kad se prokuvaju ili ispeku namirnice u kojima je već izlučen ovaj toksin.

Izvor bolesti je čovek koji priprema hranu ili rukuje životnim namirnicama. Stafilokok se može naći u guši i nosu u oko 50 % zdravih osoba, a najčešÄ‡i je izazivač kožnih infekcija. Nepažnjom i niskom ličnom higijenom obolelih lica, stafilokok može da dospe u sir, mleko, meso i druge namirnice, gde nastavlja razmnožavanje i istovremeno se luči termostabilni egzotoksin, koji ostaje patogen za čoveka i posle uticaja visoke temperature. Tako se često dešavaju masovna trovanja burekom, zbog upotrebe kontaminiranog sira ili mesa. ÄŒesta su i masovna, eksplozivna trovanja sladoledom, bilo da je sladoled pravljen od kontaminiranog mleka ili jaja u prahu, ili da je naknadno kontaminiran prilikom proizvodnje, transporta ili prodaje. Svako mleveno meso predstavlja vrlo pogodnu sredinu za razmnožavanje klica. Nisu sigurna ni kuvana jela, ako su leti ostala izložena kontaminaciji na sobnoj temperaturi 3-5 h. U našoj zemlji stafilokokno trovanje najčešÄ‡e izazivaju mlečni i mesni proizvodi, i to uglavnom u letnjim mesecima.

Klinička slika: alimentarna intoksikacija protiče kao akutni kratkotrajni gastroenteritis. Inkubacija je veoma kratka i iznosi 2-6 h. Bolest počinje brutalno iz punog zdravlja. Prvo se javlja vrtoglavica, zatim malaksalost, mučnina i nelagodnost u stomaku. Veoma brzo počinje nezadrživo povraćanje sve uzete hrane, zatim želudačnog soka i na kraju žuči. Skoro istovremeno javljaju se vrlo jaki grčevi u stomaku i učestale stolice. Bolesnik ima u toku jednog dana 10-30 stolica, koje su vodenaste i vrlo obilne. Posle samo nekoliko časova bolesnik oseća krajnju malaksalost. Osim toga, javljaju se veoma bolni grčevi u listovima.  Bolesnik je afebrilan, intoksiciran, adinamičan, lice je bledo, pokriveno hladnim znojem, oči su upale. Stanje kardiovaskularnog kolapsa je manje ili više izraženo: hipotenzija, tahikardija, hladni i plavičasti ekstremiteti. Stomak je difuzno osetljiv, sa čujnom i veoma živom peristaltikom.

Povraćanje i proliv spontano prestaju posle 24 h. Stafilokokno trovanje traje 1-2 dana, I za to vreme bolesnik može da izgubi 3-8 kg. Bolest se završava brzim i potpunim izlečenjem, zbog čega se uporeÄ‘uje sa ‘letnjim pljuskom, posle koga odmah grane sunce’.

Dijagnoza: se postavlja lako, pogotovo u slučaju grupnog trovanja. Postavlja se na osnovu dramatičnog razvoja, kratkotrajnog toksičkog gastroenteritisa I anamnestičkih podataka o upotrebi kontaminiranih namirnica.  

Alimentarna intoksikacija može da liči na trovanje hranom izazvano salmonelama, na akutna hirurška oboljenja i stanja u stomaku, trovanje pečurkama i teškim metalima, infarkt …

Lečenje je simptomatsko i uključuje: a) borbu protiv kolapsa odnosno šoka (rehidracija, primena analeptika i zagrevanje bolesnika, u vrlo teškim slučajevima primenjuju se i kortikosteroidi, i to parenteralno) b) borbu protiv gubitka vode i soli (lakšim bolesnicima se prvenstveno daje topla, slana industrijska supa, a težim infuzioni rastvori izotoničnog  fiziološkog i glukoze) c) borbu protiv bola u stomaku (spazmolitici i topli oblozi na stomak).

Dijeta je sastavni deo lečenja. Bolesnik uzima samo tečnosti (tople supe, čajeve, pirinčanu vodu) dok traje proliv. Kad glavne tegobe prestanu, u ishranu se uvode pečene jabuke, dvopek, pire od krompira, sutlijaš. Kada se stolica počne normalizovati, u ishranu se uvode i proteini: meso (kuvano ili na žaru), mlad sir, barena jaja. Na kraju oboljenja se dodaju i masti, te bolesnik prelazi na normalnu ishranu posle 10 dana.

 
SALMONELOZA ( SALMONELLOSIS)

Salmoneloza je akutno infektivno crevno oboljenje, iz grupe trovanja hranom, koje je izazvano mnogobrojnim tipovima salmonela animalnog porekla.

Salmonele dobro podnose niske temperature, pa se mogu dugo održati u smrznutim namirnicama. Pri dnevnim temperaturama, dobro se razmnožavaju. Međutim, ne podnose uticaj toplote preko 65 C.

Dezintagracijom salmonela oslobađa se endotoksin, koji igra značajnu ulogu u patogenezi salmoneloze.

Salmoneloza se ubraja u grupu zoonoza.

Izvor infekcije su najčešÄ‡e domaće životinje i živina. ÄŒovek može da se inficira direktno, tj. prilikom rada u štalama i živinarniku. MeÄ‘utim, indirektni put infekcije je mnogo češÄ‡i. Dešava se da oboljevaju potrošači životinjskih prehrambenih produkata iz uvoza, koji omogućavaju unošenje raznih tipova salmonela i iz vrlo udaljenih zemalja. Salmoneloza se uglavnom javlja u manjim epidemijama, a česta su i sporadična oboljenja. ÄŒešÄ‡a je u toplim mesecima, zbog pogodne temperature za razmnožavanje bakterija i uloge muva u širenju infekcije.

Klinička slika: uglavnom se opisuju tri klinička oblika salmoneloze:

a) akutni gastroenteritis

       -salmoneloza protiče kao akutni gastroenteritis u 70-80 % slučajeva. Bolest traje oko 7 dana, a zatim nastaje relativno duga rekonvalescencija.

Početak bolesti je nagao, ali ne tako brutalan kao kod stafilokoknog trovanja. Bolesnik se žali na umerenu temperaturu, jezu, malaksalost i glavobolju. Još u toku istog dana javljaju se bol u trbuhu, nauzeja, povraćanje i prolivi. U početku su stolice kašaste, ubrzo postaju tečne, žuto-zelene, smrdljive, vodnjikave i obilne. Nekad sadrže malo sluzi, pa i krvi. Broj stolica dnevno najčešÄ‡e iznosi 5-10, ali ih može biti i oko 20. Sama defekacija je bezbolna, ali se bolesnik žali na grčeve u stomaku. Sve ove tegobe su najviše izražene 2-4. dana bolesti. Zapažaju se znaci infekcije i intoksikacije. Obično je febrilan, vrlo adinamičan, bled.

Posle adekvatne simptomatske i supstitucione terapije svi znaci bolesti se postepeno smiruju, ali bolesnik još dugo oseća iscrpljenost. Eliminacija salmonela je intermitentna i može da traje nedeljama, pa i do 3 meseca. Ako traje više od godinu dana, označava se kao hronično kliconoštvo.

         b) c) tifoidni i septički oblici

      -ovo su teški klinički oblici sa bakterijemijom i temperaturom, koji liče na trbušni tifus i sepsu. U kliničkoj slici predominiraju znaci infekcije sa splenomegalijom (uvećanje slezine). ÄŒesta je i hepatomegalija (uvećanje jetre), sa porastom bilirubina u krvi. Ovi klinički oblici su svojstveni za oboljenja starih osoba, kao i za pojedine tipove salmonela (Salmonella typhi murium, Salmonella cholerae suis, Salmonella enteritidis i dr.)

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, epidemiološke ankete, bakteriološkog nalaza salmonele i seroloških reakcija.

Lečenje: treba odmah sprovesti simptomatsku terapiju i dijetu (kao kod stafilokoknog trovanja). Antimikrobna terapija ne utiče tako bitno na skraćenje bolesti i dužinu izlučivanja salmonela, ali ona je opravdana kod salmoneloze odojčeta i starih osoba, kao i u svim teškim slučajevima oboljenja.

Borba protiv salmoneloze se svodi na sanitarnu kontrolu namirnica i podizanje higijenskog nivoa porodične i društvene ishrane.

Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


Catch as catch can.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OÄŒLAÅ IVAÄŒA



.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik