NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 









  Početna arrow TEKSTOVI arrow Dolazi zima... /saveti-saobraćaj/
Dolazi zima... /saveti-saobraćaj/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 6
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by auto Å¡kola 4x4, Novi Sad   
Friday, 22 December 2006

Dolazi zima...

 Kako da pripremite svoje vozilo za zimu?

 

"U proteklom periodu, broj saobraćajnih nezgoda je iznosio 2.754. Broj povreÄ‘enih je: 895 lakše povreÄ‘enih i 192 lica sa teškim povredama. Broj mrtvih je 32. U 91% slučajeva uzrok saobraćajnih nezgoda, direktno ili indirektno je bio Ijudski faktor...."

Veoma često se susrećemo sa ovakvim izveštajima u svim vrstama medija. Reč koja se prožima u svima njima je BEZBEDNOST. Na bezbednost utiču mnogi faktori koje možemo podeliti u tri grupe: Ijudski fak­tor, uslovi u saobraćaju i ispravnost vozila.
Ljudski faktor utiče svojim učešÄ‡em u saobraćaju, pre svega, svojom psiho-fizičkom sposobnošÄ‡u u smislu da proceni i pravovremeno i pravilno odreaguje u svakoj situaciji u saobraćaju. Negativan uticaj na ovaj faktor vrše zamor, alkohol, droga, nedovoljna veština i sl.

Uslovi u saobraćaju, kao faktor utiču na mnogo načina na bezbednost saobraćaja, a u osnovi čine vremenske ne/prilike, saobraćajno opterećenje (gužva), stanje ispravnosti ulica i puteva sa pratećom infrastrukturom i sl.

Ispravnost vozila je faktor koji se u nekim analizama smatra i kao Ijudski indirektni faktor, ali ćemo ga ovde posmatrati kao zasebna oblast koja direktno utiče na bezbednost u saobraćaju. S obzirom da nastupa zimski period, kao i na stanje voznog parka na našim putevima, zadržaćemo se na ovom faktoru bezbednosti u saobraćaju.

Ispravnost vozila je veoma bitan faktor za bezbed­nost, kako osobe koja upravlja vozilom, tako i za ostale učesnike u saobraćaju. Ovde se podrazumeva da svi ureÄ‘aji i oprema na vozilu moraju biti u ispravnom stanju u svakom trenutku. Raširena je pojava da vozači, što zbog ekonomskog faktora, što zbog lenjosti ill sistema "meni se to neće desiti", upravljaju neispravnim ili poluispravnim vozilima.

Ne zalazeći u detalje, želeli bi smo da vam ovom prilikom damo par saveta kako da pripremite svoje vozilo za predstojeću zimu:

1. Proveriti stanje (kvalitet i kvanitet) tečnosti za hlaÄ‘enje u motoru. Nikako ne koristiti kao tečnost za hlaÄ‘enje vodu, jer je njena tačka smrzavanja 0 °C, te na nižim temperaturama može doći do teškog oštećenja motora na vozilu. Za naše podneblje, najpreporučljivije je da tečnost za hlaÄ‘enje ima tačku smrzavanja minimum -20 °C. Naravno, njena količina mora biti na nivou koji pokazuje maksimum na posu­di za dolivanje.

2. Proveriti stanje kvaliteta pneumatika na vozilu. Preporučljivo je da se sa početkom zime stave tzv. zimski pneumatici (što je u mnogim zemljama zakon­ski regulisano). Isto tako, mogu se koristiti univerzal­ni pneumatici, ali da njihova šara nije manja od 2 mm. Letnji pneumatici kao i pneumatici sa izblede­lom šarom su potencijalna opasnost za sve u sao­braćaju.

3. U posudi za tečnost za pranje stakla, staviti odgo­varajuću tečnost, koja osim pranja vetrobranskog stak­la, takoÄ‘e ima i nisku tačku smrzavanja (do -20 °C).

4. Proveriti stanje i ispravnost svih ureÄ‘aja na vozilu, kao što su: ureÄ‘aj za upravljanje, ureÄ‘aj za kočenje, ureÄ‘aj za osvetljavanje vozila i puta, ureÄ‘aj za sig­nalizaciju itd.

Znamo da sve ovo iziskuje dodatne novčane troškove vlasnika vozila, ali zapitajte se kolika je cena ukoliko dode do oštećenja vozila usled udesa zbog njegove neispravnosti... ili kolika je cena povrede, invaliditeta, ili najgore, smrti... vaše ili vama drage osobe...

Ukoliko nemate vozilo, koristite grad­ski ili javni prevoz, pešačite (zdravo je)... Nemojte da dozvolite da budete jedan od brojeva u nekoj statistici poput one s početka ovog teksta...

Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

A hungry man is an angry man.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OÄŒLAÅ IVAÄŒA








.
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Istinski prijatelj je kao drugo ja.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik