NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 

  Početna arrow ZANIMLJIVOSTI arrow TEKSTOVI arrow Ponašanje na ulici /bonton/
Ponašanje na ulici /bonton/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 14
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by PANS - poslovni adresar   
Monday, 27 November 2006

Ponašanje na ulici

 

Na ulici se ne jede. Sa sladoledom, pečenim kestenima, kokicama, bombonama i drugim sličnim specijalitetima, možete prekršiti propis, ali sa voćem, na primer, sačekajte dok stignete kući.

Otpatke nećete bacati po ulici, a isto tako, ni stare autobuske karte i razne ulaznice.

Hodajte desnom stranom ulice, pretičite s leve strane.

Ako nekome na ulici nešto padne, dići ćete tu stvar i dodati mu, umesto da mu dovikujete: “Hej, nešto ste ispustili!”. To je, doduše, neobavezan znak pažnje, ali postaje obavezan ako je reč o ženama ili starijim osobama.

Ako prolazite ulicom u društvu nekog koga znate, treba da imate na umu da je desna strana počasna strana. Ovu stranu prepustićete u svakom slučaju ženama, a muškarcima ako su od vas stariji ili im na taj način želite odati počast. U nekim zemljama ima odstupanja. Žena hoda sa zaštićene strane, bez obzira da li je to li desna ili leva, ako je s desne strane izložena nekoj neugodnosti ili opasnosti (npr. u prometnoj ulici prepustićete joj stranu koja nije uz ivicu pločnika, bez obzira je li leva ili desna).

Raspored se menja ako idete u troje. Ako dva muškarca idu s jednom ženom, ona dobija počasno mesto u sredini. S leve joj je strane mlađi muškarac u društvu, s desne stariji. U društvu dve žene muškarac dobija srednje mesto, a između tri muškarca najstariji i najugledniji dobija sredinu, a najmlađi levu stranu. Međutim, počasno mesto između dve žene osigurano je muškarcu samo do trenutka dok ne padne kiša. Tada, u sredinu dolazi starija žena, a “kavaljer” ima zadatak da s desne strane obe prekrije kišobranom, čak iako pri tome i sam pokisne.

Učetvoro se ulicom ne šeta, bar ne ulicom gde je normalan promet pešaka. Društvo se tada deli u dve grupe. Ispred će ići žene i stariji, a iza muškarci i mlađi. Izuzetak su, naravno, deca. Ona u svakom slučaju idu ispred da budu na oku.

Muškarac će na ulici uvek prvi pozdraviti. (U Engleskoj-obrnuto.)

Radije deset puta više pozdravite, nego jedanput premalo. Niko od desetorice pogrešno pozdravljenih neće se uvrediti, a jedan jedini koji očekuje pozdrav, a vi ga ne pozdravite, ima razlog da se naljuti na vas. Jer, pozdrav je gest pažnje, prijateljstva i poštovanja, a ako to nekome ne ukažete, s pravom se može ljutiti i proglasiti vas nepristojnom, neuljudnom osobom.

Pri pozdravljanju, slobodnu ruku nećete držati u džepu.

Pri pozdravljanju ne izvikujete ime pozdravljenog; on ga zna, a prolaznike to ne zanima.

Nepoznate ljude pozdravićete u tri slučaja. Ako se nalaze u društvu nekog vašeg poznanika, vaš pozdrav upućen je i njemu i dužan je da otpozdravi. Isto tako, ako se vi nalazite u društvu nekog poznanika ili prijatelja koga pozdravlja za vas nepoznat čovek, vi ćete takođe odgovoriti pozdravom. Svoje komšije pozdravićete na stepenicama i bez formalnog upoznavanja.

Susret s (vama) poznatom ženom je nešto komplikovaniji. Inicijativa treba da potekne od nje, a vi, iako ste presretni što ste je susreli, nemate pravo da je zaustavite ako vam usporavanjem koraka ili na neki drugi način nije dala do znanja da ne bi odbila pretvaranje pozdrava u susret. Ako ste stekli to uverenje, priđite joj, ali nemojte unapred pružiti ruku: inicijativa za rukovanje treba da potekne opet od nje, vi prihvatate tek ako vam ona pruži ruku. Tu ona ima još jednu privilegiju: ne mora da skida rukavicu dok ćete je vi svakako skinuti.

Ako sami prolazite ulicom i sretnete se s muškarcem i ženom koje poznajete, prići ćete im tek kad vam oni daju znak za to. Pozdravljanje u takvoj prilici ima svoj redosled: žena pruža ruku muškarcu, stariji muškarac mlađem, stariji “po rangu” mlađem.

Ako je pri uličnim susretima u društvu s vama ili vašim poznanikom i treća osoba, ona će diskretno poći nekoliko koraka dalje ako vi ili vaš poznanik ne smatrate potrebnim da ga predstavite i upoznate.

Ruka se prema propisima ljubi samo u zatvorenim prostorijama.

Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

Hope is the last thing that we lose.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OČLAŠIVAČA

.
 
Ponekad reči pogađaju ljude više nego batine.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik