NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 









  Početna arrow ZANIMLJIVOSTI arrow TEKSTOVI arrow Ishrana dece u prvoj godini života /deca-medicina-saveti-kulinarstvo/
Ishrana dece u prvoj godini života /deca-medicina-saveti-kulinarstvo/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by Patronažna služba - Dom zdravlja 'Novi Sad'   
Friday, 16 January 2015

Ishrana dece u prvoj godini života

 

Isključivo dojenje je najbolja hrana vašeg deteta od roÄ‘enja do 6-og meseca života. Od tad je potrebno uz majčino mleko dodavati i drugu hranu da bi dete pravilno raslo i razvijalo se. U ovom mesecu dete je fiziološki i neurološki sazrelo, može da sedi, drži glavu uspravno, može da pokreće jezik gore-dole, prihvata kašice bez refleksnog izbacivanja i uglavnom ima zubiće te može da žvaće i guta čvrstu hranu. UvoÄ‘enje čvrste hrane ne treba da bude opterećenje ni za dete ni za mamu. Potrebno je mnogo strpljenja i upornosti. Pri izboru namirnica uzima se u obzir godišnje doba, navike u porodici, ekonomski činioci. Dohranjivanje prvo počinje sa cerealijama (pirinač), zatim povrće, supe od mesa, a zatim voćne kaše i sokići. Postoje odreÄ‘ena pravila o kojima treba voditi računa kad se u bebin jelovnik uvodi nemlečna ishrana:

- nove namirnice davati uvek u jutarnjim časovima da bi se do večeri mogla uočiti alergijska reakcija (osip po koži, proliv, povraćanje) i da bi se kontaktirao pedijatar

- uvodite novu hranu jednu po jednu, da bi se beba navikla na novi ukus

- napravite razmak od 4-5 dana između uvođenja nove vrste hrane kako bi mogli uočiti eventualne alergijske reakcije

- u početku davati bebi male količine hrane (1-2 kašičice) i polako povećajte količinu (15-30 kašičica) i neka navikavanje na novu namirnicu traje izmeÄ‘u 3-5 dana

- hrana mora biti sveža, skuvana, u početku pasirana, gnječena, a zatim sitno seckana

- u hranu za bebe ne stavljati so i šećer, niti razblažavati sa vodom, jer treba da oseti prirodan ukus hrane

- kašice se daju kašičicom, a tečna hrana iz čaše

- ako beba ne primi dovoljno mleka, mleko dodavati u kašice od žitarica, povrća, voća, jer količina mleka koju beba uzima u prvoj godini ne sme biti manja od 500 ml
ukupnu dnevnu količinu hrane rasporediti u više obroka malih po količini i u kraćim vremenskim intervalima

- bebu ne treba hraniti kad okreće glavu i odbija hranu; ono treba da uživa u tome, ne hraniti ga na silu

- poželjno je da dete jede za stolom sa članovima porodice


ŽITARICE - su izvor ugljenih hidrata, gvožđa, kalcijuma, vitamina i u ovu grupu spadaju pirinač, ovas, raž, pšenica, kukuruz, ječam. Količinu koja se daje treba da prati uzrast bebe (koliko meseci - toliko kašičica žitarica) i mogu se davati u vidu pahuljica, brašna ili u obliku zrna.

POVRĆE - se obično daje u preraÄ‘enom, kuvanom stanju. Povrće se daje u početku bez zaprške, uz dodatak majčinog mleka, a kasnije se može dodavati malo maslaca ili kap-dve ulje. Prvo se uvodi kaša od krompira, a zatim spanać, tikvice, šargarepa, bundeva...

MESO - daje se u početku mesna supa od junetine (bogata je gvožđem i cinkom) a potom meso i mesne supe od piletine, teletine i ćuretine. Meso treba da bude samleveno, očišÄ‡eno od masnoće i žilica, a kasnije ga sitno seckati. Žumance se uvodi u 7-om mesecu, mora biti dobro skuvano i daje se postepeno 1/8, 1/4, 1/2 i zatim celo. Ukoliko nema reakcija davati ga dva puta nedeljno u žitaricama ili sa povrćem. SVEŽE ŽUMANCE SE NE SME DAVATI!!!

VOĆE I VOĆNE KAŠICE - prvo treba ponuditi voće sa našeg podneblja (jabuke, breskve, kajsije, šljive, kruške). U početku davati skuvano voće kao kompot ili kao sokove. Kasnije u sirovom stanju, i birati zrelo, sveže voće. Navikavanje traje od 4-6 nedelja i kad prihvati kašice u njih dodati pirinač.

Crveno voće (jagode, maline, kupine), kivi, mandarine, narandže, limun, med, orahe, badem, lešnik, belance od jajeta, školjke, paradajz, konzerviranu hranu, ribu ne treba davati pre godinu dana zbog alergijskih reakcija.


-6 MESEC - 5 podoja ili adaptirano mleko, 1 x povrće sa mesnom supom, 1 x mlečna kaša, 1 x voćni sok (davati ga izmeÄ‘u obroka ili 1 sat posle obroka 30-60 ml). U ovom mesecu se daju guste kaše od žitarica, jabuke, kruške, breskve, šargarepa, krompir, supa od junetine, teletine, piletine.

7-8 MESEC - 4-5 podoja ili adaptirano mleko, 1 x povrće sa mesom ili žumancetom, 2 x voćne kašice ili sok izmeÄ‘u obroka 120 ml. U ishranu se uvodi žumance, mlado meso, teletina, junetina, ćuretina, a krajem meseca uvesti pšenični hleb ili raženi. Uveče pred spavanje mogu se davati mlečne kaše.

9-10 MESEC - 2-3 podoja ili adaptirano mleko (sok 120 ml), uvesti u ishranu karfiol, bundevu, sočivo, jogurt, meso bele ribe. Dete samo jede i sedi sa porodicom za stolom.
 
11 MESECI - 2 podoja najmanje, uvesti u ishranu grašak, pasulj, kupus.

12 MESEC - 2 podoja najmanje, ujutro i uveče, ustalite 5-6 obroka, 3 glavna i 2 užine. Nakon obroka beba može da pije vodu bez šećera koliko želi.

Deca vole da se igraju sa hranom, da je razbacuju oko sebe; ako sprečavate ove igre koje su u stvari pokušaji samohranjenja, izazvaćete suprotan efekat odbijanja hrane. Podstičite vašu bebu na samostalno hranjenje, jer je to veoma važan korak u razvoju njene samostalnosti i samopouzdanja.


Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

The bigger they are, the harder they fall.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OÄŒLAÅ IVAÄŒA









.
 
Da se reči kupuju, manje bi bilo praznih razgovora na svetu.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik