NOVI SAD   Click for Novi Sad, Serbia Forecast
PANS
PANSWEB.COM
 









  Početna arrow ZANIMLJIVOSTI arrow TEKSTOVI arrow ÄŒudo zvano gen! /zapažanje-medicina-biologija-istorija/
ÄŒudo zvano gen! /zapažanje-medicina-biologija-istorija/ Štampaj E-mail
Vrednovanje korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Poslao/la: / Sent by Svetlana Mijailović   
Tuesday, 09 December 2014
ÄŒudo zvano gen!
 
 
Istraživanje genske podudarnosti i genskog porekla Hrvata, koje je proveo institut FA iz Zagreba, a trajalo je zadnjih devet godina, donosi najšokantnije od svih dosadašnjih otkrića vezanih za poreklo Hrvata. Prema ovom uglednom institutu koji je zadnjih decenija prikupio više meÄ‘unarodnih priznanja iz genetičkih istraživanja, na uzorku od 7230 ispitanika najveća je genska podudarnost hromozoma Y i haplotipa upravo sa slovenskim haplotipom srpskog naroda iz 10. veka.
 
Haplotip Eu7, odnosno takozvani hrvatski haplotip, moguće je povezati jedino s haplotipom Eu13, koji je takozvani starosrpski haplotip, a povezan je sa Srbima do 10. veka. To bi otprilike značilo da su sve dosadašnje pretpostavke o poreklu Hrvata bile potpuno pogrešne i da nismo uviÄ‘ali očigledno. Hrvati su potomci Srba koji su negde tokom 10. veka prešli na područja naseljena manjim slovenskim plemenima, koja su se priklonila toj grupi te su negde tokom tog istog veka preuzeli ime Hrvat (Xorbatus) - objasnio je dr Milorad Pavić iz instituta.

Dodali su kako ovakvo otkriće dosad nije bilo moguće jer su se uzimali uzorci hromozoma Y od Srba koji danas žive u Srbiji te su zato dosadašnja istraživanja davala drugačije rezultate. Naime, današnji stanovnici Srbije najveću gensku povezanost i gotovo identičan broj hromozoma Y te podudarnost haplotipa imaju s Turcima, a to se uglavnom objašnjava time da su Turci tokom pet vekova kolonizacije, naročito nakon pogibije velikog broja Srba na Kosovu, mešali svoje gene s domaćim stanovništvom. Razlike izmeÄ‘u gena ''originalnih" Srba i današnjih jednake su kao i izmeÄ‘u Rumuna i Francuza, iako oba naroda pripadaju romanskoj grupi, objasnili su iz instituta te dodali kako je hrvatski gen zapravo više povezan s genom srpskih predaka nego genska struktura današnjih Srba.

Zbog naročito osetljive situacije ovo će istraživanje verovatno, čim bude objavljeno, odbaciti sve važnije institucije. Iz instituta su takoÄ‘e poručili kako su poslednja dva meseca razmišljali hoće li objaviti rezultate jer time dovode u pitanje celu istoriju i odnose dva naroda. Ako im se odobri novac, što ovim objavljivanjem ozbiljno ugrožavaju, dodatno će istražiti ostatke tela, odeće i predmeta iz 10. veka te celoga zadnjeg milenijuma na kojima, naravno, postoje tragovi DNK kako bi se teorija dodatno potvrdila.
 
Komentari
Dodaj Novi Pretraga RSS
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prethodno / Previous   Sledeće / Next >


CONTENT

As you sow, so you shall reap.
 

TRANSLATE
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

SAJTOVI OÄŒLAÅ IVAÄŒA









.
 
Sam pojedi Å¡to si zakuvao.
 
poslovni adresar - PANS - poslovni oglasnik